Tekom vročih poletnih mesecev je v vinogradih veliko dela. Pa veste, kaj vse morate postoriti, ga bo jeseni v sode priteklo kaj mošta?
Junijsko trebljenje plodičev je mimo in če drevesa niso odvrgla dovolj plodov se sedaj lotimo še ročnega odstranjevanja prekomernega števila plodov. S tem odstranimo poškodovane in slabše razvite plodove ter poskrbimo za boljšo kvaliteto pridelka.
Zakaj je potrebna poletna rez?
V poletnem času se v vinogradu prične zelena rez s katero skrbimo za vzgojno obliko, zmanjšujemo bujnost, skrbimo za odpornost trte pred rastlinskimi boleznimi ter v končni fazi s temi ukrepi izboljšujemo kakovost pridelka.
S prikrajševanjem mladic spodbujamo rast fotosintetsko aktivnejšega mladega listja. Prikrajševanje lahko izvedemo večkrat.
Zalistnike odstranjujemo v coni grozdja in sicer takoj ko izrastejo. Starejše zalistnike pinciramo.
Odstranjevanje listja se izvaja od velikosti graha grozdnih jagod do mehčanja. Da ne bi prišlo do ožigov se priporoča postopno odstranjevanje listja. Upoštevamo še nasvet, da odstranjujemo listje na vzhodni ali jutranji strani več, na zahodni manj ali nič. V toplem delu leta zlasti poleti je velika nevarnost pojava toče. Po padavinah s točo moramo trto takoj zaščititi pred dodatno škodo zaradi pojava bolezni. Vinsko trto zaščitimo s takimi sredstvi, ki ščitijo pred boleznimi in tudi pospešujejo celjenje ran. Ob tem dodajamo aminokislinske pripravke kot so npr. protifert, drin in algoplazmin.