Lahko bi rekli, da je vinska trta eden od simbolov slovenstva. Ke se vinogradi pri nas zelo starajo, smo Eurogarden strokovnjaka vprašali, ali se splača obnoviti star vinograd.
Vzemimo za primer, ki je v Sloveniji relativno pogost, torej, da smo podedovali parcelo, na kateri je relativno star in zapuščen vinograd. Pri tem se poraja vprašanje, ali je smiselno pomladiti samo posamezne trte, ki umirajo ena za drugo, ali pomladiti celoten vinograd na enkrat?
Eurogarden strokovnjak Martin Žugič pove: "Potrebno je analizirati, oziroma vedeti v kakšnem stanju so obstoječe trte in če so v redu, se vsekakor izplača pustiti vinograd ter samo dosaditi manjkajoče trte. Vedeti je potrebno, da so trte, katere so že v vinogradu, brez dvoma boljše kot so sedaj nove cepljenke. Poznam kar v nekaj primerov, ko je bila na novih cepljenkah prisotna bolezen - trsni rak. Z nekaj znanja in truda lahko tudi staro trto s pravilnim pristopom lepo pomladimo."
Koliko časa moramo dati vinogradu, da bi lahko na mladih trsih pričakovali vsaj nekaj pridelka?
"Načeloma bodo stari trsi ob primernem negovanju vinograda že isto, ali naslednje leto bogato poplačali naš trud. Pridelek na mladih trtah pa lahko pričakujemo po tretjem letu starosti."
Na kaj, oziroma na katere bolezni moramo biti pozorni pri mladih trsih?
"Da bo v vinogradu vse v redu, je potrebno vsaj enkrat tedensko preverjati stanje trt. Na začetku vsake vrste v vinogradu posadimo tudi vrtnice. Slednje so prvi pokazatelj številnih bolezni na trtah."
Žugič ob tem še doda: "V letošnjem letu je izrazito močan pojav peronospore predvsem iz vremenskega razloga - količine padavin (vlaga). V tem trenutku je potrebno tudi obvezno zatiranje ameriškega škržata (trsna rumenica). Torej - škropljenje (kombinacija sistemičnih in kontaktnih pripravkov) je potrebno opravljati približno na 8 dni, ali po dejanskem stanju vinograda."
V primeru, da smo letos trte porezali tako, da smo pustili na vsaki samo po dva poganjka ... Je to primeren rez, ali je treba pustiti več olesenelih poganjkov?
"Rez trte je odvisen od kondicije trte, v večini primerov vinogradniki trto obrežejo tako, da pustijo en reznik (nastavek za naslednjo sezono) ter en šparon na katerem se pričakuje pridelek."