Ni malo navdušenih vrtnarjev, ki jim jeseni zmanjka energije in zagona nad vrtnarjenjem in v pričakovanju neizogibnega prihoda zime odložijo grablje in lopate. Nekaj energije pa še je, da bo spomladi tudi že kaj raslo?
-
V zelenjavnem vrtu pospravljamo pridelke, a nekaj bomo tudi še sadili: ozimni ali jari česen, špinačo in zimsko solato, ki jo pokrijemo s tunelom, kjer bo še rastla.
-
Poberemo zrele paradižnike, tisti ki niso zreli, jih odrežemo pri tleh in obesimo v topel prostor z vrhom navzdol in bodo počasi dozoreli.
-
Peteršilju poberemo zelene dele. Lahko jih posušimo ali zamrznemo. Če želimo imeti peteršilj in drobnjak čez zimo svež, ga posadimo v lončke in prenesemo na okensko polico v kuhinji.
-
Pobiramo tudi zimsko korenje, kolerabo, endivijo, rdečo peso in gomolje zelene.
-
Če imamo na vrtu na mraz občutljiva zelišča, jih pokrijemo z listjem ali smrekovimi vejami. Prav tako lahko zavarujemo s toplo kopreno jesenske posevke špinače, motovilca in zimske solate.
-
Prazne gredice pokrijemo s kompostom ali na grobo prelopatimo in zemljo pustimo čez zimo v grudah, da dobro zmrzne.